EL-AYAK-AĞIZ HASTALIĞI

EL AYAK AĞIZ HASTALIĞI ENTEROVİRÜSLERİN YOL AÇTIĞI OLDUKÇA BULAŞICI BİR HASTALIKTIR . AĞIZ İÇERSİNDE DİL, SERT DAMAK VE  YANAK MUKOZASINDA KIZARIKLIK , ÜLSERLER , EL İÇİNDE ,AYAK TABAKLARINDA VE  BAZEN GENİTAL BÖLGEDE KIRMIZI AĞRILI KÜÇÜK DÖKÜNTÜLERLE KENDİNİ GÖSTEREN HASTALIKTIR . HASTALIK 2-10 YAŞ ARASINDA ÖZELLİKLE 5 YAŞINDAN KÜÇÜK ÇOCUKLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜR . DAHA ÇOK YAZ VE SONBAHAR MEVSİMLERİNDE GÖRÜLÜR . HAVUZ MEVSİMİNİN BAŞLAMASI İLE VİRÜSLE ENFEKTE OLMUŞ HAVUZ SULARININ YUTULMASI İLE GÖRÜLÜR . YİNE KREŞ VE OKUL ORTAMINDA ÇOCUKLAR ARASINDA KOLAYLIKLA YAYILIR ..

 

BULGULARI NELERDİR ?

HASTALIĞIN KULUÇKA DÖNEMİ 3-6 GÜNDÜR YANİ VİRÜSLE TEMASTAN SONRA YAKLAŞIK 3-6 GÜN SONRA BULGULAR ORTAYA ÇIKAR . İLK BULGU YÜKSEK ATEŞTİR . ATEŞ 38-39 C OLABİLİR . BOĞAZDA KIZARIKLIK , YUTMA GÜÇLÜĞÜ , HALSİZLİK , İŞTAH AZALMASI,BEBEKLERDE HUYSUZLUK VE İRRİTABİLİTE GİBİ SPESİFİK OLMAYAN BULGULAR GÖRÜLÜR . BOĞAZDA , BADEMCİKLER ÜZERİNDE , DİLDE YANAKLARIN İÇ KISMINDA KIRMIZI SU TOPLAYAN KABARIKLIKLAR ŞEKLİNDE AĞRILI LEZYONLAR TİPİKTİR . BAZEN BUNLAR DERİN YARALARA DÖNÜŞEBİLİR VE YUTKUNMA GÜÇLÜGÜNE NEDEN OLARAK YEMEK YEMEGİ ZORLAŞTIRIR. DAHA SONRA AVUÇ İÇLERİNDE ,AYAK TABANLARIN 2-10MM ÇAPINDA KIRMIZI VE YİNE SU TOPLAYAN DÖKÜNTÜLER OLUR . BU DÖKÜNTÜLER GENİTAL BÖLGEDE DE GÖRÜLEBİLİR .

 

TANISI NASIL KONUR ?

HASTALIĞIN TANISI TİPİK BULGULARIN GÖRÜLMESİ VE MUAYENE İLE KONUR . LABORATUVAR İNCELENMELERİNE GENELLİKLE GEREK YOKTUR ANCAK CİLTTE , AĞIZ MUKOZASINDA VE KAKA ÖRNEKLERİNDE VİRUS İZOLASYONU YAPILABİLİR ..

 

HASTALIĞIN SEYRİ NASILDIR ?

EL AYAK HASTALIĞI İYİ SEYİRLİ BİR HASTALIKTIR VE KENDİLİĞİNDEN İYİLEŞME EĞİLİMİNDEDİR . GENELLİKLE HASTALIK BELİRTİLERİ 1 HAFTA İÇERSİNDE KENDİLİĞİNDEN GERİLER..

 

TEDAVİ ?

VİRÜSLERLE OLUŞAN BİR HASTALIK OLDUĞU İÇİN ANTİBYOTİK TEDAVİSİNE GEREK YOKTUR . ATEŞ İÇİN PARASETAMOL , İBUPROFEN GİBİ ATEŞ DÜŞÜRÜCÜLER , AĞRI İÇİN İBUPROFEN İÇEREN ŞURUPLAR YARARLI OLABİLİR . AĞRIYI AZALTMAK İÇİN AĞIZ SPREYLERİNİ KULLANILABİLİR . EN ÖNEMLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALARDAN BİRİ AĞRI NEDENİYLE ÇOCUKLARIN YETERİNCE SIVI ALAMAMASI VE SONUCTA OLUŞACAK DEHİDRATASYONDUR . BU DURUMDA SERUM TAKILMASI VE DAMARDAN SIVI VERİLMESİ GEREKEBİLİR ..

 

EVDE NE YAPMALI ?

SIVI ALIMI VE BESLENME ÖNEMLİDİR . ANCAK BAZI İÇECEKLERİN RAHATSIZ EDEBİLECEGİ UNUTULMAMALIDIR. PİPET KULLANARAK SIVI VERİLMESİ ÖNERİLMEKTEDİR . SOGUK VE SERİN İÇECEKLER DAHA AZ ACI VERİR . ÇORBA YOĞURT SÜT GİBİ YUMUSAK ÇİGNEMEYİ AZ GEREKTİRECEK YİYECEKLER TERCİH EDİLMELİDİR . ASİDİK, TUZLU VE BAHARATLI YİYECEKLERDEN KAÇINILMALIDIR . 

 

KOMPLİKASYONLAR ?

GENELLİKLE KENDİLİĞİNDEN İYİLEŞİR VE ÖNEMLİ KOMPLİKASYONLARA NEDEN OLMAZ . EN ÖNEMLİ KOMPLİKASYON AZ SIVI ALIMINA BAĞLI DEHİDRATASYONDUR .  BUNUN DIŞINDA HERPANJİNAL , HEMOROJİK KONJONKTİVİT ,LARENJİT NADİRDE OLSA ENSEFALİT, MENENJİT VE MYOKARDİT GİBİ KOMPLİKASYONLARA NEDEN OLABİLİR..

 

NASIL BULAŞIR ?

GENELLİKLE SOLUNUM YOLUYLA VE AĞIZ YOLUYLA BULAŞIR . HAPŞIRMA VE ÖKSÜRÜK SONRASI SOLUNUM YOLU SIVILARININ HAVAYA SAÇILMASI TÜKRÜK ENFEKTE KİŞİYLE AYNI KAPTAN BİRŞEYLERİN YENMESİ VE İÇİLMESİ VE ENFEKTE HAVUZ SULARININ YUTULMASI İLE BULAŞABİLİR . BUNLARIN DIŞINDA ÖZELLİKLE KREŞLERDE TUVALETE VEYA TUVALET KAPLARINA ÇOCUKLARIN ELLERİNİ SÜRMESİ VE SONRA AĞIZLARINA GÖTÜRMELERİ İLEDE BULAŞABİLİR . HASTALIK GEÇTİKTEN SONRA DA VİRÜS BİRKAÇ HAFTA VÜCUTTA KALABİLİR VE BULAŞICILIGI DEVAM EDER ..

 

KORUNMA ?

KORUYUCU BİR AŞI YOKTUR . ANCAK ENFEKSİYONLARIN RİSKİNİ AZALTMAK İÇİN;

ELLER ÇOK İYİ YIKANMALIDIR...

HİJYEN EĞİTİMİ VERİLMELİDİR ...

HASTA KİŞİLERİN İZOLASYONU ...