Anne-Baba-Çocuk İletişimi

Çocuklarıyla ilgili olan babaların, okul öncesi çağdaki çocuklarında, anaokulu ya da kreşte daha az davranış problemi gözlemlenmiştir. Çocuklar; gelişim ve öğrenmelerinde yardım etmeyi bilen, onların bireysel gereksinimlerine duyarlı olan anne babalarla güvenli ve olumlu bağlantılar kurduklarında en iyi şekilde gelişir ve öğrenirler. Çocukların pozitif, duygusal, sağlık ve mutluluğuna yardım eden ve pozitif bir benlik duygusunu içermek üzere kapsamlı, psikolojik ve zihinsel sağlıklarını ve kaygılı durumlarla başa çıkma, endişelerinin üstesinden gelmeyi ve üzüntülerine razı olma becerilerine yardım eden bakıma gereksinimleri vardır. Anne babalar bu tutumları idare etmekte esas kaynaktır. Pozitif onaylamalar sağlayarak, şefkat ve saygı ulaştırarak ve güvenlik duygusu aktararak bu rolü üzerlerine alırlar. Bundan dolayı aile içi iletişimi ve ilişkileri anlamak, çocuğun gelişimindeki etkisinin bilinmesine destek olabilir.

Çocuklar ile bağlantılı bir ebeveynlik, onların duygularının sosyal ve duygusal açıdan uyum sağlamasını artırır ve çevresi ile sosyalleşmesini sağlar. Aile içerisinde çocuğa bakım sağlayan bireylerle pozitif ilişkiler şekillendirilmediği olaylarda çocuklar kavgacı, düşkün davranışlar gösterebilmekte ve kendine olan güvenleri zayıf seviyede olabilmektedir.

Bireyin bilişsel ve duygusal gelişiminde, biyolojik büyüme ve olgunlaşmanın yanında çevredeki kurallar, kültürel değerler ve tutumlara ilişkin beklentiler rol oynar. Ailenin sosyokültürel yapısının, ebeveynlerin çocuk yetiştirme değer ve inançlarını etkileyen önemli bir etmen olduğu kabul edilmektedir.

Sosyal gelişim doğum ile başlar ve bireyin hayatı boyunca ilerleyerek hayat sürdüğü sosyal alana uyumuna olanak tanır. Sosyal beceriler çocukların sosyal ortamlara uyum sağlamasında epey mühimdir. Bu beceriler; arkadaş ilişkileri, sorun giderme, kurallara uyma, paylaşma, iletişim kurma, kendini yönetme davranışlarını içeren ve pozitif yönde sosyal bağlantılar kurmaya olanak sağlayan becerilerdir. Ebeveynler çocukların sosyal ilişkilerini ortaya çıkarmasında ciddi rol model olarak sosyalleşmelerine yol gösterici bireylerdir.

 

                                                                                                                                                                                                                                                   Sevgilerle..
 

Busenaz Yıldız