Çocukların belli bir yaşa geldikten sonra en çok akran desteğine ihtiyaç duyması ve sosyalleşme gereksiniminin artması tartışılmaz bir gerçektir, bu durumda genel olarak ebeveynlerin aklına ilk gelen seçeneklerden biri okul öncesi eğitim kurumlarıdır. Okul öncesi eğitim kurumları, yani kreşler ve anaokulları, sürekli olması, belli bir sistem ve düzene uygun işliyor olması ve çocuğun eğitimi için yaşına uygun belli başlı kurallara sahip olması açısından çocukların gelişimleri için faydalı olmaktadır.
Bir anaokulu psikoloğu olarak çocuğunu okula başlatmaya karar veren ebeveynlerden en sık duyduğum “Çocuğumu okula başlatmaya karar verdim ve okula gitmesini de istiyorum ancak oryantasyon süreci nasıl olacak?” sorusuna bu yazımda sağlıklı bir cevap vermeye çalışıyor olacağım.
Öncelikle siz sevgili ebeveynlerden ricam şu soruları cevaplıyor olmanız:
Bu sorulara verdiğiniz cevaplar oryantasyon süreciniz için çok önemli ipuçları içermektedir. Bu sorulara cevap verdikten sonra sağlıklı oryantasyon sürecimizin başlangıcını yapmaya hazır olacağız.
Okulun ilk günü çocuklar ve velileri için hem kaygılı hem de heyecanlı bir süreçtir, peki heyecanı ve kaygıyı nasıl yönetmeliyiz? Öncelikle okulun ilk günü çocuğumuzun yeni bir ortamla, yeni kişilerle karşılaştığı bir gün olmaktadır bu yüzden oryantasyonu şekillendirirken güne nasıl başlandığı önemlidir. Benim siz sevgili ebeveynlerimize tavsiyem o günü sakin ve acelesiz bir şekilde yönetmeniz, güzel bir kahvaltıyla güne başlamanız ve evden çıkarken çocuğunuzun bağ kurduğu bir oyuncağını yanınıza almanız olacaktır. Okula geldiğinde ise okul gününü saatlerce uzun tutmamak çocuğumuzda okula tekrar gelmek için merak uyandıracak ve bu merak onu ertesi günlerde okula gelmeye teşvik edecektir.
Birçok ebeveyn için okula uyum sürecinin en zor yanlarından biri çocuklarından ayrılmak olmaktadır çünkü bazen çocuklarımızın ebeveynlerini bırakmak istemedikleri gibi ebeveynlerimizin de çocuklarını bırakmayı istemedikleri durumlar olabilmektedir. Ebeveynlerin en büyük korkusu çocuklarını terk edilme şeması ve travma oluşturacak bir durumla baş başa bırakmaktır, burada siz ebeveynlerimizin bu kaygılarını biraz azaltabilmek adına çocuğunuzla güvenli bir ayrılma imkanı yakalanmasının önemli olduğunu söylemek istiyorum. Çocuklar ebeveynlerinin güvendikleri ve sevdikleri kişilere güvenme ve o kişileri sevme konusunda eğilimli olurlar, sizin okulunuza ve öğretmeninize güvendiğinizi çocuğunuza hissettirmeniz daha güvenli ve sağlıklı ayrılık süreci için önemli olacaktır.
Tebrikler! Oryantasyon haftasını tamamladınız ve sağlıklı ayrılma sürecini gerçekleştirdiniz. Sıra bir sonraki adımda: çocuğunuzun sizi denediği ve eve geri dönüp dönemeyeceğini anlamaya çabaladığı oryantasyonun diğer haftası. Çocuğunuz okula girişlerde sizi denemek için bazı girişimlerde bulunsa bile artık sizler deneyimli velilersiniz, çocuğunuzda aklınız kalacak olsa da bu adımı sağlıklı şekilde yürütmenin tadını çıkarın. Unutmayın ki, çocuğunuz ağladığı için eve geri dönmek ona yaptığınız bir iyilik değildir, okulla arasına öreceği duvar için bir tuğladır.
Psikolog Sevde Tuğçe SEDEF