Tekirdağ - Çerkezköy
ÇOCUK VE ÖZGÜVEN

ÇOCUK VE ÖZGÜVEN

Özgüven; kişinin yeteneklerini ve duygularını tanıması, kendini sevmesi ve kendisine güvenmesi olarak tanımlanabilir.

3-6 yaş Erik Erikson’un psikososyal gelişim evrelerine göre “Girişimciliğe Karşı Suçluluk Duygusu” yaşanan dönemdir. Erikson'a göre çocuğun motor ve dil gelişimi, onun fiziksel ve sosyal çevresini daha fazla araştırmasına katkı sağlar. Çocukta girişkenliğin artmasıyla, problem olan davranışları da artar. Tam da bu evrede çocuğa dengeli bir yaklaşım sunarak özgüvenini pekiştirmek çok kritik önem taşır.

Bir çocuğun özgüven hissedebilmesi için öncelikle güven duygusunu hissetmesi gerekir. Çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması, çocuğa koşulsuz sevgi sunmak, değerli ve önemli olduğunu hissettirmek, aile içinde olumlu etkileşimlerin olması, olumlu ve demokratik bir aile ortamı olması çocuğun özgüvenini geliştirir.

Aşırı korumacı ebeveyn tutumu yerine kararlı, tutarlı, destekleyici anne baba tutumu sergilenmelidir.

Çocuğa yaşı ve becerileri doğrultusunda sorumluluklar verilmelidir. Mutlaka başarı duygusu tattırılmalıdır. (Örneğin; oyuncaklarını toplama, sofra kurma ve toplamaya yardımcı olma.)

Bireysel etkinlikler dışında yaşıtlarıyla gruba dahil olabileceği etkinliklere yönlendirilmelidir.

Motor becerileri gelişmekte olan çocukların el kazaları yapması çok olasıdır ancak tehlikeli olmadıkça yaşına uygun işleri yapmasına müsaade edilmelidir. Hata yapmanın doğal olduğu ancak düzeltilebileceği, tekrarlamaması için önlemlerin alınabileceği konusunda rol model olunabilir.

Özgüven eksikliğinde yaşanabilecek bazı durumlar:

Çocuğun kendisi hakkında olumsuz konuşma ve hissetmesi, yardım almayı reddetme, utangaçlık, yeni deneyimlere kapalı olma, çabuk pes etme, aşırı kırılgan veya hassas olma, okulda aşırı çekingen ya da zorba davranışlar gösterme şeklinde görülebilir.

Özgüveni desteklenmiş çocuklar yabancı bir ortama girdiklerinde daha çabuk uyum gösterir. Duygu ve düşüncesini rahatça ifade eder. Sorumluluklarını bilir ve yerine getirir. Ebeveynin koyduğu sınırlara uyumlu davranışlar sergiler. Arkadaş edinir ve bundan keyif alır.

Özgüveni geliştirmek için ebeveynlerin koyduğu sağlıklı sınırlar çerçevesinde çocuğun gelişmesine izin verilmelidir.

 

Özel Çerkezköy Neşe Erberk Anaokulu

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi

Etiketler:

Son Eklenenler

ÇOCUK VE ÖZGÜVENe

ÇOCUK VE ÖZGÜVEN

Pedagoji