ATEŞLİ ÇOCUK

Ilık banyodan sonra hemen kurulamayın, ateşi düşene kadar saçlarını ıslak tutun

 

ATEŞİNİ DÜŞÜRMEK HAVALE GEÇİRMESİNİ ÖNLER Mİ?

 

Çocuğunun ateşinin yükselmesi anne babalar için büyük kabus. Yüksek ateşle birlikte çocuğun halsizleşmesi, bir üşüyüp bir terlemesi ve yattığı yerden kalkamaması ebeveynleri büyük bir endişeye sevk ediyor. Halbuki ateş belli bir süreyi ve dereceyi geçmediği takdirde bir tehlike oluşturmuyor. Aksine bağışıklık sisteminin mikroplarla girdiği savaşın göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Ancak çocuğun ateşi yükseldiğinde bazı detaylara özellikle dikkat etmek gerekiyor.  Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yunus Emre Mercan, çocuğun ateşini düşürmek için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

 

Ateşin şiddetinin havaleyle bağlantısı yok

Ateş, vücutta var olan bir hastalığa tepki olarak yükseliyor. Bu nedenle tek başına asla bir tehlike oluşturmuyor. Küçük bebeklerde kötü gidişatı belirleyen ateşin şiddeti, büyük çocuklarda böyle bir sorun oluşturmuyor. Öyle ki toplum arasında bilinenin aksine ateşli havale geçirme riski ateşin şiddeti ile orantılı değil. Ateşli havale geçirme riskini ateşin yüksekliğinden ziyade çocuğun genetik yapısı belirliyor. Meyilli olan çocuklarda 37,5 derece ateşte bile havale geçirme görülebiliyor. Ateşi düşürmekle de ateşli havale riski azalmıyor. O yüzden yüksek derece ateşlerde daha önce hiç havale geçirmeyen çocuklar için havale açısından endişe etmeye gerek yok.

 

Ateşliyken yaşanan sıvı eksikliği böbrek yetmezliği nedeni

 

Çok yüksek derece ateşlerde asıl endişelenilen durum, vücutta yaşanan sıvı eksikliği. Hastayken çocuğun yeterli sıvı alamaması, kusması ve ateşin de etkisiyle sıvı kaybetmesi vücutta eksikliğe neden oluyor. Özellikle küçük bebeklerde vücutta ciddi sıvı eksiklikleri böbrek yetmezliğini beraberinde getirebiliyor. Bu nedenle çocuğun ateşi yükseldiğinde mutlaka bol su içirmelisiniz. Çünkü bu durum ateşli havale riskinden farklı olarak ateşin şiddeti ve süresi ile orantılı.

 

5 adımda çocuğunuzun ateşini kontrol altına alın

 

 

---------------------------------------KUTU 1 ----------------------------------------------.

 

Ne zaman doktora götürmeli?

Çocuğunuza doktorunuza danışarak ateş düşürücü verebilirsiniz. Ateş 2 yaş altında 24 saatten fazla, 2 yaş üzerinde ise 3 günden fazla sürmüşse mutlaka doktorunuza götürün. Ayrıca çocuk sıvıyı reddediyor, gün içinde yeteri kadar sıvı alamıyor ya da devamlı kusuyorsa da sıvı kaybı yaşıyor olabilir. Bu gibi durumlarda da alarmda olmalısınız.

 

---------------------------------------KUTU 2 ----------------------------------------------.

 

Ateşten ne zaman korkmalıyız?

 

3 ayın altında 38 C'yi aşan ateşleri olan bebekler en büyük risk grubunda olup ateş odağını testlerle araştırmak gerekiyor. 3-6 ay arası 39 C üzerinde ateşi olan bebekler de orta derecede riskli gruptadır ve bebeğin genel durumu kötü ise, ateş 3 günü geçerse, beslenmesi kötüyse ciddi bir hastalık göstergesi olabiliyor. Aynı zamanda doktorunuzun muayenede menejit bulguları saptaması, bebeğin renginin soluklaşması ya da morarması, uyandırılamaması ya da uykuya meyil, ağzının kuru olması, bebeklerde bıngıldağın bombeliğinin fazla olması da kötü gidişat bulgularıdır.