OKULA BAŞLARKEN İLK AYRILIK VE ORYANTASYON DÖNEMİ

  

OKULA BAŞLARKEN İLK AYRILIK VE ORYANTASYON DÖNEMİ

   Çocuklarımızın doğumdan temel eğitime başladığı güne kadar geçen yılları kapsayan ve çocukların daha sonraki yaşamlarında önemli rol oynayan; bedensel, psiko-motor, sosyal-duygusal, zihin ve dil gelişimlerinin büyük ölçüde tamamlandığı, kişiliğin şekillendiği ve çocuğun devamlı olarak değiştiği bir süreçtir okul öncesi dönem. Bu dönemde çocuğumuz için okul öncesi eğitim kurumlarının desteği önem kazanırken, okul öncesi eğitimin başlangıç aşamasındaysa uyum süreci özenle tamamlanması  gereken bir süreç olarak gündeme gelmektedir. Okula doğru ilk adımlar, ilk ayrılık ebeveynler için oldukça zor bir dönemdir.

     En değerli varlıklarımız olan çocuklarımız, doğduğu günden bu yana güvendiği ve bağlandığı biricik ebeveynlerinin dışında da güvenebilecekleri ve düzenli sosyal ilişkiler geliştirip, aynı zamanda eğlenecekleri ve tüm gelişim alanları yönünden desteklenecekleri bir hayata adım atacaklar. O küçücük elleri, ilk güvenilir eller olan anne ve babalarının elinden sonra, güvenip sevebilecekleri ve sevilecekleri diğer kişilerden birinin, öğretmenlerinin elinden tutup okul kapısından, sınıflarına doğru ilerleyecekler.

ORYANTASYON DÖNEMİNİ KOLAYLAŞTIRMAK ADINA EBEVEYNLERİMİZE ÖNERİLER

 VE İLK GÜNLER…

Çocuğumuzun artık bizden ayrılıp okuldaki sosyal yaşam içine girme zamanı gelmiştir. Uyum sürecini kolaylaştırmak adına çocuğumuzla birlikte pek çok hazırlık yapmışızdır. Ancak işin en önemli bölümü, şimdi o sevimli, renkli ve bütünüyle çocuklara hitap eden Neş’e evinin kapısında çocuğumuzu sevgi dolu gözlerle karşılayan öğretmenimize teslim edip ayrılırken başlayacaktır. Evet uyum sürecinin başladığı an gelmiştir ve bu aşamada okul ve çocuğumuz kadar bizim de dikkat etmemiz gereken tutum ve davranışlarımız vardır.  Ebeveynler olarak bu sürecin uzamasını her ne kadar istemesek de maalesef zaman zaman uzayan uyum süreçlerine fazlasıyla katkımız olmaktadır. Hatta kimi zaman sürece dahil olan ve çocuklarımızı bizden çok daha fazla seven büyükannelerimiz ve dedelerimiz de istemeden uyum sürecinin uzamasını pekiştirmektedir. Zira farkında olmasak da, çocuğumuzun bize bağımlı olduğunu düşünürken aslında daha çok biz çocuğumuza bağımlı hale gelmişizdir. Oysa beklenen, çocuğun ebeveynle bağımlılık değil, güvenli bir bağlanma geliştirmiş olmasıdır, aynı şekilde ebeveynlerin de çocuğa. Uyum sürecinin bu etkenlere bağlı olarak uzamasını önlemek adınaysa biz ebeveynlerin, çocuğumuza okulun ve okul ile birlikte dış dünyanın güvenli olduğu mesajını iletmesi gerekir. Bu mesajın doğru bir şekilde iletilebilmesi için de okulun  ilk günlerinde ebeveynlerimizin şu noktalarda özenli olması etkili olacaktır.

 

       SEVGİLER…